Δελφίνια στις Ελληνικές θάλασσες

Δελφίνια στις Ελληνικές θάλασσες

Όσοι έχουμε την τύχη να ταξιδεύουμε στις Ελληνικές θάλασσες, σίγουρα θα έχουμε συναντήσει στη ρότα μας δελφίνια, αυτά τα αξιαγάπητα και πανέξυπνα θηλαστικά της θάλασσας, που συντροφεύουν τα πλεούμενα. Όση ώρα κολυμπούν κοντά μας γίνονται αμέσως το επίκεντρο της προσοχής, με τον φιλικό και παιγνιδιάρικο τρόπο που μας πλησιάζουν. Ας μάθουμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους για να τα ξεχωρίζουμε.

Στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε τέσσερα είδη δελφινιών. Το Κοινό Δελφίνι, το Ζωνοδέλφινο, το Ρινοδέλφινο και το Σταχτοδέλφινο.

Κοινό δελφίνι (Delphinus delphis)

Κοινό δελφίνι

Το ξεχωρίζουμε από το χαρακτηριστικό V που σχηματίζεται στο μέσο του σώματος του, εκεί που συναντιούνται τα σκούρα χρώματα της ράχης με τα ανοιχτόχρωμα χρώματα της κοιλιάς. Το μέσο μήκος του είναι 1.80 μέτρα. Τα χρώματα της κοιλιάς είναι μια σύνθεση από γκρι, άσπρο και κίτρινο-μπεζ, ιδιαίτερα σύνθετα και διαφέρουν πολύ από των άλλων δελφινιών Το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου, η σημαντικότερη όμως περιοχή για το είδος είναι το Θρακικό Πέλαγος. Τρέφεται με ψάρια όπως γαύρο, σαρδέλα αλλά και με καλαμάρια

Υπό κανονικές συνθήκες, γεννάει ένα μικρό κάθε 2-3 χρόνια και η κύηση διαρκεί 10 – 11 μήνες.

Το κοινό δελφίνι κάποτε αποτελούσε το πιο κοινό είδος δελφινιού στην Ελλάδα, μάλιστα το όνομα του δόθηκε από τον Αριστοτέλη, καθώς στην αρχαιότητα αφθονούσε. Δυστυχώς απειλείται πλέον με εξαφάνιση.

Ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba)

Δελφίνια στις Ελληνικές θάλασσες
Ζωνοδέλφινο

Είναι το μικρότερο από τα δελφίνια που συναντάμε, με μέσο μήκος 1,65 μέτρα, αλλά είναι επίσης αυτό που συναντάμε πιο συχνά στα ελληνικά νερά. Η ράχη του έχει σκούρο γκρι χρώμα. Πήρε το όνομά του από τη μαύρη γραμμή (ζώνη) που ξεκινάει από το μάτι και αφού διαγράψει μια καμπύλη ελαφρώς προς τα πάνω κατευθύνεται προς την κοιλιά του, χωρίζοντας το ανοιχτόχρωμο μέρος σε τρεις ζώνες

Είναι δεινός και γρήγορος κολυμβητής, του αρέσει να κάνει άλματα και παιχνίδια στην επιφάνεια του νερού. Συχνά συναντάμε κοπάδια να ακολουθούν τα πλοία.

Τρέφεται κυρίως με καλαμάρια αλλά και με αφρόψαρα όπως ο γαύρος. Ενηλικιώνεται στα 11 με 12 χρόνια του. Τα θηλυκά γεννάνε ένα μικρό κάθε περίπου 3 χρόνια. Το μέγιστο προσδόκιμο της ζωής του είναι τα 45 χρόνια.

Συναντάται σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα, εκεί όπου τα νερά έχουν μεγάλο βάθος σχετικά κοντά στις ακτές, όπως, για παράδειγμα, στις Βόρειες Σποράδες, στη Νότια Κρήτη και τον Κορινθιακό, όπου η συμβίωσή του με κοινά δελφίνια και σταχτοδέλφινα είναι ένα πρωτοφανές παγκόσμιο γεγονός.

Ρινοδέλφινο (Tursiops truncates)

Ρινοδέλφινο

Το ρινοδέλφινο (bottlenose dolphin) είναι το πιο γνωστό και επικοινωνιακό δελφίνι. Έχει χρώμα γκρι και το ρύγχος του είναι σχετικά κοντό. Το μήκος του φτάνει και ξεπερνάει τα 3 μέτρα. Πρόκειται για έναν ταλαντούχο ακροβάτη της θάλασσας, αφού τα άλματά του φτάνουν μέχρι και τα 8 μέτρα. Είναι δελφίνια που εκπαιδεύονται, δίνουν παραστάσεις σε ενυδρεία, χρησιμοποιούνται ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς. Έχει υπάρξει ρινοδέλφινο πρωταγωνιστής ολόκληρης τηλεοπτικής σειράς

Ζει κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά αποφεύγει τα σκάφη, καθώς οι ψαράδες δεν είναι ιδιαίτερα φιλικοί μαζί του, γιατί πολλές φορές μπλέκεται στα δίχτυα τους καταστρέφοντας την ψαριά τους. Είναι το δεύτερο πιο κοινό δελφίνι που συναντάει κανείς στα ελληνικά νερά. Για την τροφή του προτιμά ψάρια πολύ αγαπητά και στον άνθρωπο, όπως το μπαρμπούνι, η σαρδέλα και ο μπακαλιάρος, ενώ δεν αγνοεί και τα χταπόδια ή τις σουπιές. Το μέγιστο προσδόκιμο της ζωής του είναι τα 55 χρόνια και η ενηλικίωσή του έρχεται μεταξύ των 7 και 13 χρόνων.

Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus)

Σταχτοδέλφινο

Ξεχωρίζει από όλα τα δελφίνια αφού δεν έχει εμφανές ρύγχος και το σώμα του είναι γεμάτο γρατζουνιές. Σπανιότερο από τα υπόλοιπα, ζει κυρίως στο Μυρτώο πέλαγος, στη Χαλκιδική, στις Βόρειες Σποράδες, στη θάλασσα των Κυθήρων και στη νοτιοδυτική Κρήτη

Είναι το μεγαλύτερο δελφίνι που ζει στις ελληνικές θάλασσες, με μήκος που μπορεί να φτάσει και τα 3,30 μέτρα. Γεννιέται γκρι αλλά όσο μεγαλώνει, το σώμα του γεμίζει με τις χαρακτηριστικές άσπρες γρατζουνιές, προϊόν αψιμαχιών με άλλα δελφίνια του είδους του. Έχει πολύ κοντό ρύγχος κι ένα χαρακτηριστικό εξόγκωμα στο μέτωπο. Οι καταδύσεις του μπορεί να φτάσουν σε διάρκεια τα 30 λεπτά και τα 500 μέτρα σε βάθος. Τρέφεται κυρίως με καλαμάρια και περιστασιακά με ψάρια. Η διάρκεια κύησης είναι 13-14 μήνες, η ακριβής διάρκεια ζωής τους είναι άγνωστη αλλά ξεπερνά (πιθανόν κατά πολύ) τα 30 χρόνια.

Leave a Reply